5 Aralık 2014 Cuma

Masa Ve Sandalye Tarihçesi

Sandalye
Sandalye, oturmak için kullanılan bir eşyadır. Genellikle bir kişinin oturabileceği ebatta olup, çeşitli şekillerde ve malzemelerle imal edilebilmektedir. Asıl olarak dört ayağı, oturma kısmı ve sırt bölümü bulunmaktadır. Yetişkinler için ve çocuklar için farklı boyutları mevcuttur. Bulunulan mekâna ve buna bağlı olarak gereken işlevine göre farklı stillerde, görsel, biçimsel özelliklerde ve farklı materyallerle üretilebilmektedir.


Tekerlekli Sandalye
Fiziksel bir rahatsızlık ya da engel nedeniyle yürüyemeyen veya kolayca hareket edemeyen kişilerin mobilizasyonu için kullanılan bir araçtır. Çeşitli ölçülerde tekerleklere sahiptir. Genelde ellerle kullanılır ama özel ihtiyaçlara göre vücudun neredeyse her yeriyle kullanılabilecek çözümleri de barındırabilir. Hareket açısından akülü ve manuel olarak iki çesidi bulunur. Her ölçüye ve her türlü ihtiyaca gore özel olarak dizayn edilebilirler. Kontrolü kullanıcısında olabildiği gibi, refakatçisinde olan seçenekleri de mevcuttur. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre büyüklük ve güç tercihinde bulunurlar. Dar mekânlarda kullanılacaksa kompakt yapıda olması tercih edilebilirken, arazi koşullarında kullanılacaksa gücü ve dayanıklılığı ön plana çıkmaktadır.
M.Ö. 3000 yılında, eski Mısır’da bazı törenlerde yüksek arkalıklı sandalyeler kullanıldığı biliniyor. Ancak, Ortaçağ’dan önce, arkalıklı sandalyelerin sayısı çok azdı. 1725 yılında Fransa’da Rococo stili döşeme tarzı başlayınca, arkalıklı sandalyelerin sayısı da arttı. Sallanır sandalyeler, 1840′lardan itibaren Atlantik’in her iki yakasında da kullanılmaya başlandı. Madeni sandalyelerin ise daha 1830′lardan itibaren İngiltere’de satıldığı biliniyor.

Masa
Masa, ayaklar veya bir destek üzerine oturtulmuş tabladan oluşan bir mobilyadır. En yaygın masa türü, dört ayak üzerine yerleştirilmiş, dikdörtgen ahşap bir yüzeyden oluşanıdır. Yemek yemek, çalışmak gibi bireysel amaçların yanı sıra, farklı kişileri toplamak, eşyaları belli bir yükseklikte tutmak gibi amaçlar için de kullanılır.

Bilinen ilk masa mısırlılar tarafından icat edilmiştir. İlk masayı eşyaları yerden yüksekte tutmak amaçlı olarak metal veya taş satıhlardan yapılmaktadır. Avrupa’da ise bugünkü hali gibi 1400 yıllarda kullanılmaya başlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder